Antisemitism under medeltiden


Under medeltiden riktades hatet mot judarna framförallt på grund av deras religion. När korstågen drog igång under 1100- och 1200-talen förekom flera massakrer på judar i samband med korstågen. Korstågen var sanktionerade av den katolska kyrkan och övergreppen mot judarna (samt även araber) motiverades med att judarna dödat Jesus och att de ritualmördade kristna barn. Judendomen beskrev många gånger som kristendomens motsats.

Skillnaden mellan kristendom och judisk religion

Kristendom Judisk religion
Det goda Det onda
Det ärliga Det lögnaktiga
Det förlåtande Det giriga (strävan efter pengar)
Det andliga  

Utöver det så anklagades judarna för att vara i allians med djävulen i syfte att krossa kristendomen. Den här typen av fördomar och myter om judar kallas ibland för antijudism.

År 1492 hade de kristna drivit ut morerna från Pyrenesiska halvön och passade då även på att fördriva judarna därifrån. Martin Luther var den präst som initierade den protestantiska reformationen med början år 1517. Luther var skarpt kritiskt till den katolska kyrkan och påven, men han var även kritisk till judarna. Detta gjorde snabbt att judarnas ställning i Europa försämrades snabbt och det är först mot slutet av 1700-talet som judarna återigen fick fulla medborgerliga rättigheter.


Skriv en kommentar

Antisemitism.se - För dig som vill lära dig mer om antisemitism.